Beginpagina

Cursussen & Workshops

Natuurlijk Bekappen aan Huis

Natuurlijk Paardenpension

Koop/Lease/Verkoopbemiddeling


Webwinkel

Tent te huur op Vlieland

ons Cursus- en Workshop aanbod.
Onderstaand vind je alle benodigde informatie over onze Cursussen en Workshops.
Ons aanbod wijzigt elk jaar.

* * * *


dagworkshop
Natuurlijk Bekappen (module 1)
Reeds vanaf 2005 geven wij als cursuslocatie van Paard Natuurlijk in Bilzen elke maand de dagworkshop Natuurlijk Bekappen.
via Paard Natuurlijk en Hoef Natuurlijk


Ondertussen is de Natuurlijk Bekappen methode behoorlijk ingeburgerd onder natuurlijke paardenhouders.
Reeds velen hebben hun weg naar de cursuslocaties gevonden met als doel: het zelf leren bijhouden van de hoeven van hun eigen paard(en), hiervoor leiden wij elke maand 10 paardeneigenaren op. Meer en meer paarden worden hierdoor met succes ijzerloos gereden!
Er is op internet veel en goede informatie beschikbaar en ik heb op deze site een hele pagina over ijzerloos rijden en natuurlijk hoefonderhoud geschreven. Meer informatie en aanmelding voor de dagworkshops Natuurlijk Bekappen : www.hoefnatuurlijk.nl , de Hoefnatuurlijk cursuspagina
en uiteraard onze eigen pagina over Natuurlijk Bekappen.* * * *dagworkshop
Hoefproblemen, een integrale aanpak (module 2)
Deze workshop gaat over paarden met hoefproblemen.
Deze dagcursus is voor cursisten die de basiscursus natuurlijk bekappen van Paard Natuurlijk al gevolgd hebben (mag ook een andere locatie zijn).
Je leert wat je eraan kunt doen en we gaan dieper in op de anatomie en biomechanica van de hoef en het onderbeen van het paard.
In het praktijkgedeelte leer je de beweging van een paard te beoordelen en gaan we de oefenhoeven niet alleen bekappen maar ook ontleden.
Klopt de binnenkant met wat je aan de buitenkant ziet? We gaan dieper in op veel voorkomende hoefproblemen zoals hoefbevangenheid en hoefkatrolontsteking.
Datum: nader te bepalen (2019/2020).
Tijd: 10.00 tot 17.00 uur.
Kosten: 120,- inclusief het boek Ďhoefproblemen een integrale aanpakí.
Locatie: Hees - Bilzen (nabij Maastricht).
Aanmelden kun je hier doen.* * * *lezing
Kalmerende signalen van paarden
Hoe communiceren paarden, welke signalen gebruiken zij om zichzelf of hun omgeving te kalmeren?
Door RachaŽl Draaisma, trainer, onderzoeker, paardengedragsdeskundige.

Naar aanleiding van een prikkel uit de omgeving kunnen paarden met behulp van lichaamstaal signalen geven om de ander of zichzelf te kalmeren. Dit om mogelijke escalaties te voorkomen en een goed sociaal leefklimaat intact te houden. RachaŽl Draaisma onderzoekt sinds 2013 deze signalen, die zij kalmerende signalen noemt. Tijdens deze lezing gaan we deze signalen bestuderen. We bekijken wat kalmerende signalen zijn, hoe ze eruit zien, wanneer we ze zien en welke rol spanning daarbij speelt. Ook wordt uitgebreid behandeld hoe we zelf kalmerende signalen in kunnen zetten in onze omgang met ons paard, om zo eventuele spanningsopbouw sneller te herkennen en af te laten vloeien. RachaŽl's studie is voortdurend. Haar archief met films gaat over de 300 heen. Ook tijdens deze lezing wordt veel foto- en filmmateriaal getoond, zodat RachaŽl je visueel meeneemt in de communicatieve wereld van het paard. Meer informatie over deze lezing en het werk van RachaŽl Draaisma vind je op haar website: calmingsignalsofhorses.com

Programma.
9.00 uur: inloop en ontvangst met koffie en thee. Start 9.30 uur.

Introductie. Persoonlijke achtergrond:
Achtergrond informatie van de studie. Hoe is deze opgebouwd, wat zijn de parameters geweest, wat zijn de categorieŽn en kenmerken van de paarden/pony's die zijn gefilmd. Achtergrond communicatie: wanneer zijn lichaamssignalen talige elementen. Aan welke voorwaarden moet dan voldaan worden.

De kalmerende signalen:
Wat zijn kalmerende signalen, wanneer in een communicatieve ladder zie je ze? In welke mate speelt spanning: geen, laag of hoog een rol.
De kalmerende signalen worden 1 voor 1 behandelend door middel van het tonen van veel Film- en foto materiaal.

12.00 uur tot 13.00 Lunch.
13.15 uur: Vervolg programma.


Waarom is de kennis van kalmerende signalen belangrijk?
Doel is het paard zodanig te kunnen lezen dat hij geen spanningsopbouw heeft en stress signalen laat zien. Biologische uitleg wat stress doet met het lijf. En waarom veelvuldige momenten van acute stress of chronische stress slecht zijn voor het welbevinden van het paard, zijn socialisatie en leervermogen en samenwerking met de mens Biologische uitleg wat verhoogde stress doet op hersenniveau. De boeken van prof. neurowetenschapper Jaak Panksepp vormen hiervoor de basis. Kunnen we als mens taal nabootsen. Begrijpt ons paard ons dan beter? Welke kalmerende signalen kunnen we gebruiken om het paard te helpen sneller spanning af te laten vloeien, en geen of minder spanning te laten opbouwen. Diverse toepassingen van kalmerende signalen door mensen worden getoond op foto- en filmmateriaal.

Als aansluitend onderwerp: Empower je paard.
Welke activiteiten kun je doen met je paard om hem zelfstandiger te maken, dusdanig dat hij prikkels in zijn omgeving zelf aankan zonder afhankelijk te zijn van de mens. Voordelen van het aanbieden van nieuwe prikkels. Het werk van Jaak Panksepp en onderzoekers wordt hierbij aangehaald. Hoe biedt je nieuwe prikkels aan. Hoeveel keuze vrijheid geef je, Speurwerk met paarden. De mentale uitdaging voor je paard, dat socialisatie, het aanbieden van prikkels en nemen van eigen initiatieven ondersteunt.

16.30 uur: Vragen.
17.00: Einde dag.


Datum: nader te bepalen (2019/2020).
Tijd: 9.30 tot 17.00 uur.
Kosten: 95,- per persoon, inclusief lunch, koffie/thee.
Locatie: Hees - Bilzen (BelgiŽ) (nabij Maastricht).* * * *dagworkshop
Alexandertechniek
Alexandertechniek richt zich op bewustwording van het lichaam, houding en gewoontepatronen in beweging.
Door: Esther Snelder en Elsie Reiziger, van www.bodyandsoul-at.nl.

Foutieve gewoontes of bewegingen kunnen in het lichaam leiden tot blokkades en dit heeft invloed op je fysieke en geestelijke gezondheid.
Alexandertechniek is een van de grondbeginselen van Centered Riding en helpt je om terug te gaan naar je natuurlijke balans om zodoende je lichaam bewuster te gebruiken.
In de ochtend doen we van 10.00 tot 13.00 uur theorie en oefeningen zonder paard.
Gedurende de middag geven we van 14.00 tot 17.00 uur les te paard, telkens tweetallen die 40 minuten les krijgen van twee instructeurs.
Datum: nader te bepalen (2019/2020)
Tijd: 9.30 tot 17.00 uur.
Kosten: Ochtendgedeelte 50,- per persoon. Middaggedeelte (40 minuten les) 20,- per persoon.
Indien je met het ochtend- en middaggedeelte meedoet zijn lunch en drinken bij de prijs inbegrepen.
Locatie: Hees - Bilzen (nabij Maastricht).* * * *middagworkshop
Mestbriketten maken
Zelf mestbriketten maken voor brandstof in de kachel
Datum: nader te bepalen (2019/2020)
Tijd: 13.00 tot 16.00 uur.
Kosten: 55,- per persoon, inclusief drankjes en cursusmateriaal.
Aanmelden: info@spirithorses.be.* * * *tweedaagse aaneengesloten cursus
Twee dagen Spirithorses Basiscursus
Natuurlijk Paardrijden & Natuurlijk Paardenhouden voor iedereen: twee dagen meewerken, lessen, leren en kennis absorberen.
Kortom: een tweedaagse onderdompeling met alle ins en outs bij Spirithorses. Een soort van natuurlijk paardenkamp voor volwassenen.


Wel vaker kreeg ik de vraag of ik eens een meerdaagse cursus wilde organiseren waarbij werkelijk alle aspecten van het Natuurlijk Paardrijden & Natuurlijk Paardenhouden aan bod komen. Het leek me wel een leuke uitdaging en dus heb ik een cursus hierover ontwikkeld. Twee dagen Spirithorses zijn heel diepgaand en uitgebreid want we gaan hele dagen rondom- en met onze paarden werken, van verzorging en grondwerk tot rijden. Alles uiteraard zonder bit, zweep, sporen of hoefijzers op onze zo-natuurlijk-mogelijk gehouden lespaarden. Tevens gaan we heel diep in op de praktijk van het Natuurlijk Paardenhouden met al zijn ins en outs.

Wat kom je zoal tegen tijdens zo'n tweedaagse.
Het paard als kuddedier, groepsgedrag, leiderschap, lichaamstaal van zowel jou als het paard, grondwerk- & obstakeltraining, Natuurlijk Hoefonderhoud, leren opzadelen, hoe weet je of een zadel past, soorten tuigage, je leert je paard uit de kudde te halen, te poetsen en op te zadelen. Ook het rijden, veiligheid, basishoudingen, de verschillende westerndisciplines (reining, trail, horsemanship), maar ook klassieke dressuur, Centered Rijden (houding en zit) en we maken een buitenrit. En dat niet alleen want het paard waarmee je werkt moet ook verzorgd worden. Voeding, huisvesting, vachtverzorging, ziekteleer, hoefonderhoud, weide- en paddockonderhoud zijn ook belangrijke onderdelen in je werken met de paarden.

Wat is er nog meer dat je moet weten.
We gaan je twee dagen bezighouden en aangezien wij echte praktijk-mensen zijn vertoef je dus de hele dag buiten, op het terrein rondom de paarden. Pas je kleding hierop aan, dus vťťl warmte in de winter en verkoelende kleding in de zomer. Het is verplicht om stevig schoeisel te dragen, dus geen gymschoenen of sandalen, bijvoorkeur zelfs veiligheidsschoenen (met stalen neuzen) en rubber laarzen tijdens regenweer. Tijdens het rijden is een cap verplicht (hebben wij ook te leen). We beginnen elke dag om 9.00 uur en sluiten af om 17.00 uur. Je zult de nodige uren te paard doorbrengen. Tussen de middag lunchen wij gezamenlijk. Per cursus is er plaats voor 6 personen, de minimum leeftijd is 16 jaar.
We maken gebruik van onze paarden dus het is niet mogelijk om een eigen paard mee te brengen.

Kosten en wat is daarbij inbegrepen
De kosten zijn 170,- per persoon, inclusief het werken met de paarden, lunch en drankjes. Avondeten en overnachting dien je zelf te regelen. Er zijn hier in de straat twee goede overnachtingsadressen (zie beneden aan deze pagina).

Aanmelding
Aanmelden kun je hier doen.
Na aanmelding en betaling ontvang je het volledige dagprogramma en een lijst met wat je dient mee te brengen. Vergeet niet je overnachtingen bijtijds te reserveren. Indien je nog vragen hebt kun je ons deze via hetzelfde E mailadres laten weten.* * * *dagworkshop
Natuurlijke Balans van paard & ruiter
Datum: nader te bepalen (2019/2020).
Tijd: 10.00 tot ca 17.00 uur.
Kosten: 65,- per persoon, inclusief lunch, drankjes en cursusmateriaal. Toeschouwers betalen 30,- inclusief lunch en drankjes.
Aanmelden kun je hier doen.* * * *dagworkshop
Mestonderzoek
Zelf leren onderzoeken of je paard ontwormd moet worden.
Door MuriŽl Broer van www.wormtest.nl.

Uit de praktijk blijkt dat 80 % van de paarden onnodig preventief ontwormd wordt.
Vaak weet je namelijk niet of, en zoja met welke ontworming je moet ontwormen. Een heeft het middel wel afdoende gewerkt?
Een mestonderzoek geeft je duidelijkheid hierover.

Hoe verser het mestmonster, hoe betrouwbaarder de uitslag. Een mestmonster gaat namelijk ongekoeld na 4 uur al achteruit in kwaliteit. Door zelf mestonderzoek uit te voeren bespaar je niet enkel kosten maar is je uitslag ook betrouwbaarder. Wormtest organiseert praktijkdagen en levert alle benodigdheden om zelf mestonderzoek uit te voeren.

Hoe ziet een cursusdag er uit?
Op de praktijkdag leren wij je om zelf mestonderzoeken uit te voeren.
In de ochtend nemen we een stuk theorie door waarin we de verschillende parasieten en symptomen bij het paard bespreken en bekijken.
Verder behandelen we onderwerpen als weidemanagement, infectiedruk verlagen en resistentie vertragen.
In de middag oefenen we het herkennen van de verschillende wormeieren, preparaat klaar maken voor onderzoek, gebruik van microscoop en uitlezen van de telkamers. Iedere cursist heeft een wormtestkit en microscoop ter beschikking tijdens de praktijkdag en mag meerdere mestmonsters onderzoeken. Het is aan te raden ťťn mestbal van je eigen paard (en) mee te nemen voor onderzoek. Het maximaal aantal cursisten is 12 zodat wij aan iedereen voldoende aandacht kunnen schenken tijdens deze dag. Onze doelstelling is dat je aan het einde van de dag zelfstandig mestonderzoek kunt uitvoeren en naar aanleiding van de uitslag weet hoe te handelen.

Datum: nader te bepalen (2019/2020).
Tijd: 10.00 tot ca 17.00 uur.
Kosten: 85,- per persoon, inclusief lunch, drankjes en cursusmateriaal.
Aanmelden: Rechtstreeks via www.wormtest.nl ( kies voor locatie Bilzen bij Maastricht).* * * *Zelf een cursus / workshop komen geven?
Onze locatie is per uur / dagdeel te huur. Maar wij kunnen ook een cursus of een workhops voor jou organiseren.
Wij verhuren onze locatie aan gelijkgestemde organisaties/personen die in dezelfde filosofie werken als wij en een aanvulling kunnen zijn op onze paardgerichte manier van werken, -rijden, -huisvesten en met de paarden omgaan.

Indien je zelf een workshop of cursus wilt komen geven die aansluit op onze visie en waarbij je gebruik wilt maken van onze locatie, de faciliteiten en eventueel onze piste en paarden dan willen wij dat graag van je horen. Mail ons om de mogelijkheden te bespreken.* * * *Overnachten tijdens je verblijf
www.imsenwims.eu kleinschalig plattelandstoerisme voor logies en ontbijt (geen avondeten).
www.smokkelhoeve.be hotelovernachting of appartementenverhuur (zelf koken of eten in het restaurant).
Deze overnachtingsmogelijkheden zijn gelegen in onze straat en op 2 minuten loopafstand.* * * *
Onze paarden & Wij

Bitloos, Ijzerloos, Zweeploos

Western Natural Horsemanship

Tarievenlijst

Regels & Voorwaarden

Contact