Beginpagina

Locatieverhuur/Cursusaanbod

Natuurlijk Bekappen aan Huis

Natuurlijk Paardenpension

Tent op Vlieland

Natuurlijk Bekappen
Onze paarden lopen dagelijks lange tochten over verharde ondergrond met vuursteen, kiezel en beton,
zonder een centje pijn of extra hoefslijtage.onze beruchte harde ondergrond


Het is een hardnekkig misverstand te geloven dat paarden die op de verharde weg lopen hoefijzers nodig hebben. Hoefijzers richten grote schade aan de pezen en gewrichten aan, daarbij belemmeren ze het hoefmechanisme en hierdoor de bloedcirculatie. Gevolgen daarvan kunnen onder andere zijn:
Brokkelhoeven, scheuren, rotstraal, hoefkatrolontsteking, vergroeiingen, verminderde doorbloeding, verzwakking van de hoef. Al helemaal wanneer het paard ook nog eens grote delen van de dag stilstaat op stal. Stilstaan betekent minder doorbloeding in de hoeven, minder pompfunctie en dus een verzwakking van de hoef. Een paard dat Natuurlijk Bekapt wordt n bovendien 24-7 de ruimte om zich heen heeft om te mogen bewegen heeft een beter hoefmechanisme en als gevolg daarvan een betere doorbloeding. Zijn hoeven zijn (worden) gezonder, harder, sterker en slijtvaster. Als voorbeeld dienen de in het wild levende paarden die 50 kilometer per dag lopen over wisselend harde en zachte ondergrond.

Wij willen de Natuurlijk Bekappen methode graag uitdragen en komen desgewenst bij jou aan huis je paard bekappen.
Een afspraak hiervoor kun je via E mail met ons maken. De kosten voor het bekappen zijn 45,- per paard.
Voor de eerste 10 km vanaf Riemst / Maastricht worden geen reiskosten berekend, daarbuiten komt er voor elke gereden kilometer 0,35 bij.
Indien meerdere adressen op n route liggen worden de reiskosten onderling naar rato verdeeld.
ook veulenhoefjes moeten al regelmatig bekapt worden, leer je veulen al jong stil te staan en voetjes te geven
foto: Iskander, Quarab veulen, 2 maanden oud en reeds 1 keer bekapt.
Wij zijn het Belgische dependance van de Nederlandse organisatie "Paard Natuurlijk".
In samenwerking met hen organiseren wij dagcursussen 'Natuurlijk Bekappen', bedoeld om eigenaren van paarden te leren hoe zij zelf de hoeven van hun paard kunnen onderhouden. De sites Paard Natuurlijk en Hoef Natuurlijk bevatten een schat aan waardevolle informatie over alle voordelen van Natuurlijk Bekappen en het zo natuurlijk mogelijk houden van paarden. Ook is er een forum waar je je vragen kunt stellen. Info en aanmelding voor de cursus Natuurlijk Bekappen kun je regelen via de link naar bovengenoemde sites.


ijzers verwijderd.... en nu....?
Wanneer je paard net van de ijzers af is of voor het eerst na jarenlange weidegang (zachte ondergrond) of stalopsluiting (stilstaan) op harde ondergrond gaat bewegen kan het zijn dat hij/zij de eerste tijd gevoelig loopt omdat de doorbloeding in de hoeven op gang komt en de hoeven nog moeten harden/helen. Elk proces kost tijd. Dat is niet erg en het hoort bij het hardingsproces. Ter vergelijk: wanneer wij met onze 'westerse' beschoende voeten blootsvoets over kiezel gaan lopen zullen wij ook merken dat onze voeten niks meer gewend zijn. Regelmatige blootstelling aan harde ondergrond zal de harding (eeltvorming) van de hoeven ten goede komen. Zoiets gaat niet van de ene op de andere dag.

Om de overgang naar blootsvoets zo soepel mogelijk te laten verlopen is het het beste als je hiermee rekening kunt houden en dus de inspanning van je paard aanpast aan wat hij op dat moment aankan. Ds ga je niet gelijk een twee uur durende buitenrit over het beton maken maar begin je met aan de hand een kwartiertje per dag wandelen op het harde. Wees fair naar je paard toe en bouw dit langzaam uit. Vergeet niet dat het niet alleen de hoeven zijn die moeten harden, ook de spieren van je paard zullen niet ontspannen zijn als hij gevoelig moet lopen, je zult dat merken doordat hij/zij 'kort' loopt, op eieren loopt, niet voorwaarts is of vaker lijkt te struikelen over kleine steentjes. Sommige paarden zijn tijdelijk ook wat stijver.

Bij de meeste paarden gaat het gewenningsproces heel snel (binnen een half jaar lopen ze als vanouds), met name paarden die niet lang op ijzers stonden of nooit eerder ijzers hadden, sommige paarden echter hebben wel tot een jaar nodig om weer sterke hoeven te krijgen. Uit ervaring weten Jack en ik dat elk paard zonder ijzers kan, ook die paarden die gedurende 15 jaar op ijzers liepen, brokkelhoeven hebben of andere hoefproblemen hebben. Het vergt echter geduld, doorzettingsvermogen, kennis en zelfvertrouwen van een eigenaar om dit proces te doorlopen.

Alle paarden die hier bij ons binnenkomen halen we gelijk van de ijzers af en zij krijgen een hersteltijd waarin we weinig zware inspanning van ze vragen. Als een paard bij ons een jaar nodig heeft om weer sterke hoeven te krijgen dan krijgt hij dat van ons, zonodig met ondersteuning van hoefschoenen. Om je een idee te geven:
Geen enkele van onze paarden loopt op ijzers en er zijn er drie waarvoor we soms hoefschoenen moeten gebruiken (alleen op lange ritten).
afdruk in het zand van natuurlijk bekapte hoeven;
zie hoe de straal, de hoefwand n een gedeelte van de zool meedraagt.
Hoefschoenen
Om je paard te ondersteunen in zijn proces kun je tijdelijk gebruik maken van rubberen of kunststof hoefschoenen. Voordeel hiervan is dat je ze je paard kunt aandoen wanneer je maar wil of ziet dat dit nodig is. Als je paard niet (op het harde) hoeft te werken loopt hij gewoon blootsvoets. Daarnaast kun je hoefschoenen en blootsvoets ook afwisselen, bijvoorbeeld tijdens ritten waarbij je veel over de harde weg moet draagt je paard wel hoefschoenen en tijdens het rijden in de bak laat je ze uit. Wijzelf wisselen soms af; bijvoorbeeld wanneer wij aan aantal langere buitenritten hebben (hier is de ondergrond steenhard) dragen sommige van onze paarden om de dag hoefschoenen.


Wij verkopen ook bekapgereedschap: hoefmesjes, vijlen, een slijpertje, raspen hoefstandaards en nog meer.


Het multimediapakket van Paard Natuurlijk is ook bij ons af te halen; bestaande uit het boek 'Natuurlijk Bekappen', het boek 'Paard Natuurlijk' alsmede een DVD, zakboekje, ansichtkaarten en een kortingsbon voor de cursus Natuurlijk Bekappen. Meer informatie over dit multimediapakket: www.paardnatuurlijk.nlOnze paarden & Wij

Bitloos, Ijzerloos, Zweeploos

Western Natural Horsemanship

Tarievenlijst

Regels & Voorwaarden

Contact