Beginpagina

Locatieverhuur/Cursusaanbod

Natuurlijk Bekappen aan Huis

Natuurlijk Paardenpension

Tent op Vlieland
 

Onze paarden & wij


Wij, en hoe het allemaal is begonnen
  Wij zijn enthousiaste, idealistisch-, maar ook realistisch denkende paardenmensen die geen heil zien in de conventionele dwingende, veelal agressieve en ziekmakende manier van paardrijden en met paarden omgaan. Wij vinden dat er binnen de traditionele paardenhouderij veel te weinig naar het "wezen" paard wordt gekeken, daarbij wordt er naar onze mening teveel (prestatie)druk op zeer jonge paarden gelegd, waardoor zij onnodig en reeds op vroege leeftijd mentaal verzuren of ernstige gezondheidsproblemen krijgen. Bovendien zien wij steeds meer paarden die op een totaal onnatuurlijke manier worden gehouden en verzorgd. Om aan voldoende voer te geraken legt een paard in de natuur in de kudde zonder hoefijzers vele kilometers af per etmaal. Wie zijn wij om een kuddedier als het paard vele uren per dag in zijn eentje in een stal van 4 bij 4 op te sluiten en hem uitsluitend beweging te geven als wij tijd voor hem hebben, -als hij geluk heeft een uurtje per dag. Wie zijn wij om een paard 2 keer per dag een schep biks en een plak hooi te geven, terwijl hij in de natuur bijna de hele dag doorlopend ruwvoer eet…. Misschien een beetje confronterend om dit zo te stellen maar de realiteit is dat het met de verzorging van veel paarden droevig gesteld is.

Vaak niet eens uit onwil, maar uit onwetendheid of onkunde van de eigenaar of manegehouder.

Hierin willen wij mensen bewust maken en informatie bieden. Dit is de reden dat wij begonnen zijn onze ideeën naar buiten te brengen en dit paardencentrum op te richten, waar ook mensen zonder eigen paard lessen en cursussen kunnen komen volgen want wij willen de wereld laten zien dat paardrijden en paarden houden op een andere manier kan dan nu vaak het geval is. Vanuit onze directe omgeving hebben wij hierbij veel steun gehad : Onze kinderen, overige familie, onze vrienden en klanten die ons enorm inspireren en spiegelen, hebben er mede toe bijgedragen dat wij de sprong in het diepe durfden te wagen en zo hebben we in 2001 Spirithorses opgezet (met veel respect en dankbaarheid naar de Spirits die ons dagelijks leiden op onze weg).

We moeten natuurlijk eerst bij onszelf beginnen om het goede voorbeeld te geven :Bij ons geen 24/7 eenzaam opgesloten paarden in prachtboxen met tralies
maar een groep vrolijke paarden die mogen socialiseren en bewegen.

Scharrelpaarden in groepshuisvesting
Bij ons wonen verschillende soorten paarden in diverse leeftijden met verschillende temperamenten;
Quarab Horses, Quarter Horses, Arabieren, Spaanse- / Portugese paarden, Criollo's, Volbloeden, Appaloosa's, Koudbloeden, Warmbloeden en Springpony's.

Eén ding hebben veel van onze paarden gemeen: hun verleden bestond uit stal, bit en ijzers, met uitzondering natuurlijk van de paarden die hier geboren zijn en/of die we zelf ingereden hebben. Elk nieuw paard dat hier binnenkomt wordt scharrelpaard in de kudde en wij halen hem/haar van de ijzers en het wordt vanaf het allereerste moment zonder bit gereden. Dat kan, daar is geen overgangsfase voor nodig, zoals mensen wel eens denken.
Of het nu een western- of dressuurmatig gereden ex-stalpaard is of een weidepony maakt daarbij niks uit. Elk paard wordt gelukkig van het buitenleven in een kudde (met schuilstal), ook paarden met weinig wintervacht, zonodig de eerste winter onder een deken, maar de ervaring heeft ons geleerd dat doorlopend hooi voeren minstens evenveel warmte geeft als het opdoen van een deken.

Wij vinden het belangrijk om een kuddedier als het paard in een groep te huisvesten, zowel in de inloopstallen als op de weides en de verharde paddocks omdat dit een bewezen positieve invloed heeft op het geestelijk en lichamelijk welbevinden van paarden.Verzorging
Omgang, verzorging, voeding, huisvesting en hoefverzorging van onze paarden vinden op een zo natuurlijk mogelijke manier plaats. De paarden leven dag en nacht buiten in groepsverband en hebben de beschikking over een inloopstal (waar ze zelden ingaan….) Hoefijzers hebben ze niet nodig (ook niet op de verharde weg….) omdat hun hoeven Natuurlijk Bekapt worden.

Onze paarden vertellen ons zelf wat ze wel en niet nodig hebben als wij maar naar ze luisteren!!!!


indien nodig wordt er ook op de weides hooi bijgevoerd
Locatie


zicht op het hoofdterrein


Onze locatie ligt één kilometer over de grens bij Maastricht in het heuvelachtige gebied tussen de akkers van Vroenhoven (gemeente Riemst ~ België) met zicht op de Sint Pietersberg en "d'n Observant". In onze ruime buitenpiste kan het hele jaar door paardgereden worden. Op een centraal punt in de weilanden bevinden zich de paddocks en de inloopstallen voor de paarden, zodat de paarden altijd de mogelijkheid tot schuilen hebben.


winter


* * * *


Onze paarden & Wij

Bitloos, Ijzerloos, Zweeploos

Western Natural Horsemanship

Tarievenlijst

Regels & Voorwaarden

Contact