Beginpagina

Agenda 2020

Locatieverhuur/Cursusaanbod

Natuurlijk Bekappen aan Huis

Natuurlijk Paardenpension

Koop/Lease/Verkoopbemiddeling


Webwinkel

Tent te huur op Vlieland
 

Onze paarden & wij

Wij, en hoe het allemaal is begonnen
  Wij (Jack en Pien) zijn enthousiaste, idealistisch-, maar ook realistisch denkende paardenmensen die geen heil zien in de conventionele dwingende, veelal agressieve en ziekmakende manier van paardrijden en met paarden omgaan. Wij vinden dat er binnen de traditionele paardenhouderij veel te weinig naar het "wezen" paard wordt gekeken, daarbij wordt er naar onze mening teveel (prestatie)druk op zeer jonge paarden gelegd, waardoor zij onnodig en reeds op vroege leeftijd mentaal verzuren of ernstige gezondheidsproblemen krijgen. Bovendien zien wij steeds meer paarden die op een totaal onnatuurlijke manier worden gehouden en verzorgd. Om aan voldoende voer te geraken legt een paard in de natuur in de kudde zonder hoefijzers vele kilometers af per etmaal. Wie zijn wij om een kuddedier als het paard vele uren per dag in zijn eentje in een stal van 4 bij 4 op te sluiten en hem uitsluitend beweging te geven als wij tijd voor hem hebben, -als hij geluk heeft een uurtje per dag. Wie zijn wij om een paard 2 keer per dag een schep biks en een plak hooi te geven, terwijl hij in de natuur bijna de hele dag doorlopend ruwvoer eet…. Misschien een beetje confronterend om dit zo te stellen maar de realiteit is dat het met de verzorging van veel paarden droevig gesteld is.

Vaak niet eens uit onwil, maar uit onwetendheid of onkunde van de eigenaar of manegehouder.

Hierin willen wij mensen bewust maken en informatie bieden. Dit is de reden dat wij begonnen zijn onze ideeën naar buiten te brengen en dit paardencentrum op te richten, waar ook mensen zonder eigen paard lessen en cursussen kunnen komen volgen want wij willen de wereld laten zien dat paardrijden en paarden houden op een andere manier kan dan nu vaak het geval is. Vanuit onze directe omgeving hebben wij hierbij veel steun gehad : Onze kinderen, overige familie, onze vrienden en klanten die ons enorm inspireren en spiegelen, hebben er mede toe bijgedragen dat wij de sprong in het diepe durfden te wagen en zo hebben we in 2001 Spirithorses opgezet (met veel respect en dankbaarheid naar de Spirits die ons dagelijks leiden op onze weg).

We moeten natuurlijk eerst bij onszelf beginnen om het goede voorbeeld te geven :Bij ons geen 24/7 eenzaam opgesloten paarden in prachtboxen met tralies
maar een groep vrolijke paarden die mogen socialiseren en bewegen.

Ons Team

JackPienEvy
Scharrelpaarden in groepshuisvesting
Bij ons wonen verschillende soorten paarden in diverse leeftijden met verschillende temperamenten;
Quarab Horses, Quarter Horses, Arabieren, Spaanse- / Portugese paarden, Criollo's, Volbloeden, Appaloosa's, Koudbloeden, Warmbloeden en Springpony's.

Eén ding hebben veel van onze paarden gemeen: hun verleden bestond uit stal, bit en ijzers, met uitzondering natuurlijk van de paarden die hier geboren zijn en/of die we zelf ingereden hebben. Elk nieuw paard dat hier binnenkomt wordt scharrelpaard in de kudde en wij halen hem/haar van de ijzers en het wordt vanaf het allereerste moment zonder bit gereden. Dat kan, daar is geen overgangsfase voor nodig, zoals mensen wel eens denken.
Of het nu een western- of dressuurmatig gereden ex-stalpaard is of een weidepony maakt daarbij niks uit. Elk paard wordt gelukkig van het buitenleven in een kudde (met schuilstal), ook paarden met weinig wintervacht, zonodig de eerste winter onder een deken, maar de ervaring heeft ons geleerd dat doorlopend hooi voeren minstens evenveel warmte geeft als het opdoen van een deken.

Wij vinden het belangrijk om een kuddedier als het paard in een groep te huisvesten, zowel in de inloopstallen als op de weides en de verharde paddocks omdat dit een bewezen positieve invloed heeft op het geestelijk en lichamelijk welbevinden van paarden.Verzorging
Omgang, verzorging, voeding, huisvesting en hoefverzorging van onze paarden vinden op een zo natuurlijk mogelijke manier plaats. De paarden leven dag en nacht buiten in groepsverband en hebben de beschikking over een inloopstal (waar ze zelden ingaan….) Hoefijzers hebben ze niet nodig (ook niet op de verharde weg….) omdat hun hoeven Natuurlijk Bekapt worden. Bij ons ook geen 'junkfood' in de vorm van kant en klare brokjes die zo snel verteren dat de voedingsstoffen nauwelijks in het paardenlichaam worden opgenomen, maar een weloverwogen keuze voor 24/7 hooi, en, indien nodig, volle granen, zo ruw en onbewerkt mogelijk. Zo krijgt het paard alle voedingsstoffen die hij nodig heeft en loop je niet het gevaar hem te overvoeren.
Onze paarden vertellen ons zelf wat ze wel en niet nodig hebben als wij maar naar ze luisteren!!!!


indien nodig wordt er ook op de weides hooi bijgevoerd
Locatie


zicht op het hoofdterrein


Onze locatie ligt één kilometer over de grens bij Maastricht in het heuvelachtige gebied tussen de akkers van Vroenhoven (gemeente Riemst ~ België) met zicht op de Sint Pietersberg en "d'n Observant". In onze ruime buitenpiste kan het hele jaar door paardgereden worden. Wij beschikken ook over een roundpen om grondwerk in te doen. Op een centraal punt in de weilanden bevinden zich de paddocks en de inloopstallen voor de paarden, zodat de paarden altijd de mogelijkheid tot schuilen hebben.


winterStage lopen of vrijwilliger bij ons worden
Wij hebben een aantal zeer betrokken stagiaires en vrijwilligers die allen voor langere tijd aan ons centrum verbonden zijn, maar er komt nou eenmaal een moment dat een stage afgerond is dus komt er af en toe een nieuwe plaats vrij. Wij zoeken stagiaires of vrijwilligers die voor langere tijd (minimaal 4 weken of vaste werkdagen per week) bij ons willen/kunnen blijven, bij voorkeur iemand die in de omgeving van Maastricht woont en een paardenopleiding volgt of iemand het gewoon leuk vindt om met paarden te werken of mee te helpen klussen uit te voeren. De minimumleeftijd om bij ons te mogen meehelpen is 15 jaar.

De werkzaamheden bestaan uit : Verzorging van de paarden, mest ruimen, trainen, assisteren bij de lessen/cursussen/workshops, onderhoudswerkzaamheden, begeleiden van buitenritten etc.
Natuurlijk zul je in ruil voor je werkzaamheden zelf ook lessen krijgen.
Wij zijn een jong western/NH gericht bedrijf, maar dat betekent niet dat je persé ervaring op dit gebied hoeft te hebben, wel vinden wij het belangrijk dat je affiniteit hebt met onze paardgerichte manier van werken en wilt léren door samen met ons de handen uit de mouwen te steken.

Momenteel nemen wij alleen externe stagiaires aan (dus zonder kost/inwoning/overnachting).
Indien je veraf woont en stage bij ons wilt komen lopen dan raden wij je de bed & breakfast aan van www.imsenwims.eu . Je kunt ook goedkope logies boeken in herberg de Smokkelhoeve www.smokkelhoeve.be of een kamer in de Milleniumhoeve www.milleniumhoeve.be. Alledrie de overnachtingsmogelijkheden zijn gelegen op 2 minuten loopafstand van de Hageveldstraat.
Vanwege de groepssamenstelling en de indeling van ons terrein is het niet mogelijk om je eigen paard mee te nemen tijdens de stages bij ons.

Je kunt ons telefonisch of per E mail laten weten waarom jij ons team graag zou willen komen versterken. Uiteraard zijn wij ook bereid je aanvullende informatie te geven. Voorafgaand aan je stage hebben wij een kennismakingsgesprek met je. Pas na het gesprek en bij wederzijdse instemming is je stageplaats definitief.


Voor stagiaires die een MBO opleiding dierverzorging/paardenhouderij en -sport volgen;
wij zijn een erkend Aequor leerbedrijf voor de paardenhouderij. Ons registratienummer is F 1099.
Wat dit precies inhoudt lees je op www.aequor.nl

Voor schooljaar 2017-2018 zijn er alleen externe stageplaatsen beschikbaar

Vrijwilligers die met vaste regelmaat willen komen meehelpen zijn tevens altijd welkom.


* * * *


Onze paarden & Wij

Bitloos, Ijzerloos, Zweeploos

Western Natural Horsemanship

Tarievenlijst

Regels & Voorwaarden

Contact